Un nou model de justícia que repari el dany causat
- Esther Giménez-Salinas Colomer
- Aida C. Rodríguez Giménez
ISSN: 2339-6954, 1135-085X
Año de publicación: 2017
Título del ejemplar: Educació social i justícia restaurativa / Educación social y justicia restaurativa
Número: 67
Páginas: 11-30
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Educació social: Revista d'intervenció sòcioeducativa
Resumen
L’objectiu d’aquest article és exposar, d’una banda, les bases que sustenten el dret penal des d’un plantejament divulgatiu que ajudi a comprendre a un públic no necessàriament especialitzat els fins de la pena, així com els diversos models de càstig i tractament que històricament s’han aplicat a les persones que han comès un delicte. Però, d’altra banda, el text pretén avançar en la modernització de la justícia, després d’assenyalar els límits que el sistema penal troba en l’actualitat. Així, es planteja un seguit de propostes que des del prisma d’una justícia restaurativa significarien no només unes penes més actuals i més acords a la dignitat humana, sinó que també serien més sostenibles tant des d’un punt de vista social com econòmic. La justícia restaurativa, amb els seus inseparables elements ètics, és, en aquest sentit, el paradigma des del qual entenem que la justícia penal es pot i s’ha de modificar atribuint a la reparació un important paper durant tot el procés.
Referencias bibliográficas
- Arenal, C. (Manuela Carmena Ed.). (1991). El visitador del preso. Madrid, España: Acope.
- Beccaria, C. (1764). Tratado de los delitos y de las penas.
- Francisco Tomás y Valiente: Presentación al libro (1993). Madrid, España: Publicaciones del MInisterio de Justicia.
- Beristain, A. (2008). Transformación del Derecho Penal y la Criminología hacia la Victimología (Dignidad ético-mística de las macrovíctimas). Lima, Perú: Ara Editores.
- Clemmer, D. (1940.) The Prison Community. New York, USA: Holt, Rinehart and Winston
- Chistie, N. (1977). Conflicts as property, The British Journal of Criminology, volum: 17, núm. 1, 1-15.
- Cordini, N. S. (2014). La finalidad de la pena es, según Kant, ¿puramenteme retributiva? Revista de Derecho de la Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, núm. 43. Valparaíso, Xile. Recuperat de: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-68512014000200019
- Daly, K. (2006). Feminist engagement with restorative justice. Theoretical Criminology. Vol. 10 (1). Recuperat de: https://www.researchgate.net/publication/29461943_Feminist_engagement_with_restorative_justice
- De la Cuesta, J. L. (2010). Un maestro ejemplar. Antonio Beristain: penalista, criminólogo, victimólogo. Anuario de derecho penal y ciencias penales. Volum 63, Fasc./Mes 1. P. 5-14.
- Díez Ripollés, J. L. (2011). Parte General. València, Espanya: Tirant lo Blanch.
- Dignan, J. (2000). Victims, reparation and the pilot YOTs, Criminal Law and Justice Weekly, Butterworth.
- Drenkhahn, K.; Dudeck, M.; Dünkel, F. (Ed.). (2014). Long-term imprisonment and Human Rights. Oxon, U. K.: Routledge.
- Feuerbach, A. (1989). Tratado de Derecho penal común vigente en Alemania. en apéndice: código penal para el reino de Baviera. Parte general. Buenos Aires, Argentina: Hammurabi.
- Garrido Guzmán, L. (1983). Manual de Ciencia Penitenciaria. Madrid, Espanya: Edersa.
- Gilligan, C. (1982). La moral y la teoría: la psicología del desarrollo femenino. Mèxic: Fondo de Cultura Económica.
- Giménez-Salinas, E. (1995). Autonomía del derecho penitenciario, principios ordenadores de la LOGP. Madrid, Espanya: Cuadernos de derecho judicial.
- Giménez-Salinas, E.; Rodríguez Giménez, A. C. (2017). El concepto restaurativo como principio en la resolución de conflictos. En Justicia Restaurativa y Terapéutica. València: Espanya: Tirant lo Blanch.
- Hegel, G. (2006). Fenomenología del espíritu. València, Espanya: Pretextos.
- Jakobs, G. (1997). Derecho penal: parte general: fundamentos y teoría de la imputación. Madrid, Espanya: Marcial Pons.
- Kant, I. (1797, Stuttgart, Reclam, 2011). Die Metaphysik der Sitten. La traducció al castellà és de l’autoria de Nicolás Santiago Cordini. Ditzingen, Alemanya: Reclam.
- Kemelmajer, A. (2005) En busca de la tercera vía. La llamada “justicia restaurativa”, “reparativa”, “reintegrativa” o “restitutiva”. En Derecho Penal.
- Memoria del Congreso Internacional de Culturas y Sistemas Júridicos Comparados., ed. Sergio García Ramírez México DF: Instituto de Investigaciones Jurídicas de la UNAM. Recuperat de: http://www.justicereparatrice.org/www.restorativejustice.org/articlesdb/articles/7183
- Kohlberg, L. (1981 en ed. 1992). Psicologia del desarrollo moral. Bilbao, España: Desclee de Brouwer
- Lappi-Sappäla, T. National Report. En Drenkhahn, K., Dudeck, M., Dünkel,F. (Ed.). (2014). Long-term imprisonment and Human Rights. Oxon, U.K.:Routledge.
- Marçal, K. (2016). ¿Quién le hacía la cena a Adam Smith?: Una historia de las mujeres y la economia. Barcelona, Espanya: Debate
- Muñoz Conde, F. (1979). La resocialización del delincuente: análisis y crítica de un mito. Buenos Aires, Argentina: Cuadernos de Política Criminal.
- Mir Puig, S. (2011). Parte General. Montevideo/Buenos Aires, Argentina:B de F.
- Muñoz Conde, F.; García Aran, M. (2015). Derecho Penal: Parte General.
- Olalde, A. J. (2017). 40 ideas para la práctica de la Justicia Restaurativa en la jurisdicción penal. Madrid, Espanya: Dykinson.
- Otero Parga, M. (2013). Una mujer Juez. Revista de Dereito. Vol 22. Recuperat de: http://www.usc.es/revistas/index.php/dereito/article/viewFile/1176/1549
- Roxin, C. (1976). Problemas Básicos del Derecho Penal. Traducción de Diego Manuel Luzón Peña. Madrid, Espanya: Reus
- Zehr, H. (1999) Changing lenses, a new focus for crime and justice. Canadà: Herald Press.
- Zehr, H. (2003). The little book of restorative justice. Pennsylvania, AUA: Good Books.
- Zimring, F. E.; Langer, M.; Tanenhaus, D. S. (2015). Youth Justice without a Juvenile Court: A Note on Scandinavian Exceptionalism. A Juvenile
- Justice in Global Perspective. Nova York, EUA: New York University Press.
- Constitució Espanyola: Article 25.2, recuperat de https://www.boe.es/legislacion/documentos/ConstitucionCASTELLANO.pdf
- Consell General del Poder Judicial, Estructura demogràfica de la Carrera Judicial: http://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Poder-Judicial/En-Portada/Las-mujeres-representan-ya-el-64-por-ciento-de-los-jueces-y-magistradosen-activo-menores-de-50-anos