Anàlisi de les estratègies de formació ètica en els estudis d'Educació Social i Treball Social de les universitats catalanes. Informe de Recerca.

  1. JESÚS VILAR MARTÍN 1
  2. GISELA RIBERAS BARGALLÓ 1
  3. SANDRA ESCAPA SOLANAS 1
  4. PACO LÓPEZ JIMÉNEZ 1
  5. GENOVEVA ROSA GREGORI 1
  6. MARIA TEREZA LEAL CAVALCANTE 1
  7. ÀNGELS SOGAS PERALES 1
  8. CARME FERNÁNDEZ GES 1
  1. 1 Universitat Ramon Llull
    info

    Universitat Ramon Llull

    Barcelona, España

    ROR https://ror.org/04p9k2z50

Revista:
Ars Brevis: anuario de la Càtedra Ramon Llull Blanquerna

ISSN: 1136-3711

Año de publicación: 2017

Número: 23

Páginas: 301-371

Tipo: Artículo

Otras publicaciones en: Ars Brevis: anuario de la Càtedra Ramon Llull Blanquerna

Resumen

Les professions que treballen des de la relació amb persones en un major o menor grau de fragilitat tenen molt present la seva dimensió ètica, per diverses raons. En tractar-se de professions amb una molt alta càrrega política (perquè es treballa habitualment amb persones vulnerables en escenaris d’injustícia), la sensibilitat moral dels professionals està molt desenvolupada, però això no assegura que es faci una adequada gestió dels conflictes de valor. Precisament, l’angoixa i el patiment es produeixen pel fet de tenir una alta sensibilitat moral però no disposar d’eines per gestionar tot el que emocionalment i tècnicament representa l’exposició als conflictes de valor. Les dades en recerques prèvies sobre què genera conflicte en els professionals de l’educació social i del treball social i quines són les formes més habituals per gestionar els conflictes de valor, apunten que la conflictivitat moral entre els professionals és alta però es viu com si fos un problema de caràcter personal i privat, de manera que no hi acostumen a haver estructures ni estratègies adequades de caràcter professional promogudes per les institucions i/o serveis que permetin gestionar-les col·lectivament. Els plans d’estudi de les universitats mostren que les qüestions ètiques de l’educació social i del treball social estan presents en la formació. En aquest monogràfic es dóna a conèixer una recerca, liderada pel professor Dr. Jesús Vilar i subvencionada per la Càtedra Ethos de la URL, en la qual els autors es plantegen si la forma com s’aborden aquestes qüestions en la formació bàsica és la més adequada i si realment capacita per afrontar responsablement i amb garanties les contradiccions de l’activitat professional.

Referencias bibliográficas

  • BAIN, K. (2006). El que fan els millors professors universitaris. València: Publicacions de la Universitat de València.
  • BANKS, S. (1997). Ética y valores en el trabajo social. Barcelona: Paidós.
  • Comité de ética asistencial de Sarquavitae (2011). La virtud en el cuidar. Ética para profesionales de la salud. Barcelona: Sarquavitae.
  • CORTINA, A. (1986). Ética mínima. Introducción a la filosofía pràctica. Madrid. Técnos.
  • CORTINA, A. (2003). «El quehacer público de las éticas aplicadas: ética cívica y transnacional». En: Cortina, A.; García-Marzá, D. (editores): Razón pública y éticas aplicadas: los caminos de la razón práctica a una sociedad pluralista (pp. 13-44). Madrid: Tecnos.
  • COTS, J.; PUIGGALÍ, A.; LÁZARO, A.; URMENETA, M.; VILAR, J. (2010). «Manifest de Montserrat. Les necessitats no materials de la infància». En: Educació Social. Revista d’intervenció socioeducativa, 44, 126-131. Disponible a http://www.raco.cat/index.php/EducacioSocial/article/view/202185/270499
  • DUEÑAS, J. (2012). Blanques juguen i guanyen. Reflexions ètiques d’un educador social. Barcelona: Setzevents.
  • FESTINGER, L. (1975). Teoría de la Disonancia Cognoscitiva. Madrid: Instituto de Estudios Políticos.
  • GARDNER, H. (2008). Las cinco mentes del futuro. Buenos Aires: Paidós.
  • GUISÁN, E. (1986). Razón y pasión en ética. Barcelona: Antropos.
  • HANSEN, D. (2002). Explorando el corazón moral de la enseñanza. Barcelona: Idea Universitaria.
  • HORTAL, A. (2003). «Ética aplicada y conocimiento moral». En: Cortina, A.; García-Marzá, D. (editores): Razón pública y éticas aplicadas: los caminos de la razón pràctica a una sociedad pluralista (pp. 91-119). Madrid: Tecnos.
  • KOLHBERG, L. (1987). «El enfoque cognitivo-evolutivo de la educación moral». En: Jordán, J.; Santolaria, F. La educación moral hoy. Cuestiones y perspectivas (pp. 85-114). Barcelona: PPU.
  • KOLHBERG, L. (1989). «Estadios morales y moralización. El enfoque cognitivo-evolutivo». En: Turiel, E.; Enesco, I.; Linaza, J. El mundo social en la mente infantil (pp. 71-100). Madrid: Alianza Psicología.
  • MORIN, E. (2003). Els set sabers necessaris per a l’educació del futur. Barcelona: Centre Unesco de Catalunya. Format electrònic. Disponible a http://www.unescocat.org/fitxer/516/setconeixements. pdf
  • OLIVERAS, J. (Coord.) (2005). Marc general per a l’avaluació de la interacció entre la recerca i la docència a la universitat. Barcelona: AQU. Disponible a http://www.aqu.cat/doc/doc_69247575_1.pdf
  • PÉREZ, A. (2008). «¿Competencias o pensamiento práctico? La construcción de los significados de representación y de acción». En: Gimeno Sacristán. Educar por competencias. ¿Qué hay de nuevo? (pp. 59-102). Barcelona: Morata.
  • PERRENOUD, Ph. (2004). Diez nuevas competencias para enseñar. Barcelona: Graó.
  • RATHS, L.; HARMIN, M.; SIMON, S. B. (1967). El sentido de los valores en la enseñanza. Cómo emplear los valores en el salón de clase. México: Uteha.
  • RIBERAS, G.; VILAR, J.; MORA, P. (2013). Elaboració de projectes socials. Disseny i avaluació de les accions socioeducatives. Barcelona: Claret.
  • RIBERAS, G.; VILAR, J.; ROSA, G. (2015). «La ética, eje transversal de formación en los grados de educación social y trabajo social. Una mirada prospectiva». En: Padilla, G. (Coord.). Contenidos especializados en la enseñanza superior (pp. 363-385). Madrid: ACCI.
  • RIBERAS, G.; VILAR, J.; ROSA, G. (2014). «Nuevas metodologías para la formación de profesionales reflexivos en educación social». En: Revista CIDUI, Models flexibles de formació: una resposta a les necessitats actuals. Barcelona. Disponible a http://www.cidui.org/revistacidui/index.php/cidui/article/view/630/606
  • ROMAN, B. (2001). «Cap a una ética de la responsabilitat: de Kant a Apel». En: Comprendre, Revista catalana de filosofia. v. 3, n. 1, 19-42. Disponible a http://www.raco.cat/index.php/Comprendre/article/ view/57599/67567
  • RONDA, L. (2012). «El educador social. Ética y práctica professional». En: Pedagogía social. Revista interuniversitaria, n. 19, pp. 51-63 Disponible a https://recyt.fecyt.es/index.php/PSRI/article/ view/36984/20549
  • ROSA, G.; RIBERAS, G.; FERNÁNDEZ, C. (2012). «El Prácticum y la capacitación profesional de los estudiantes de Grado de Educación Social y Trabajo Social: de la orientación al desarrollo de competencias». I Congreso Internacional e interuniversitario de orientación educativa y profesional. Málaga 18, 19 i 20 d’octubre (llibre d’actes).
  • ROSA, G.; RIBERAS, G. (2014). «Inteligencia emocional y coaching en la formación universitaria». En: Del Valle, M. E. (Coord.). Experiencias en docencia superior (pp. 475-496). Madrid: ACCI Ediciones.
  • SÁEZ, J.; CAMPILLO, M. (2011): «Por una ética situacional en educación social». En: Pedagogía social. Revista interuniversitaria, 19, 13-36. Disponible a https://recyt.fecyt.es/index.php/PSRI/article/ view/36982/20547
  • Secretaría de Estado de Universidades e Investigación (2006). Propuestas para la renovación de las metodologías educativas en la universidad. Madrid: Ministerio de educación y ciencia. Disponible a http://www.catedraunesco.es/archivos/metodologias.pdf
  • SENNETT, R. (2003). El respeto. Barcelona: Anagrama.
  • TORRALBA, F. (2002a). Ética del cuidar. Fundamentos, contextos y problemas. Barcelona: Institut Borja de bioètica i Fundación Mapfre medicina.
  • TORRALBA, F. (2002b). Pedagogía de la vulnerabilidad. Madrid: CCS.
  • TORRALBA, F.; Riera, J.; Pagès, A.; Rosàs, M.; Vilar, J. (2018). «Liderazgo ético de comunidades educativas en contextos de incertidumbre». En: Revista de Estudios y Experiencias en Educación (REXE) (en premsa).
  • TRILLO, F. (2008). «L’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES): plantejant preguntes per establir coordenades». En: Educació social. Revista d’intervenció socioeducativa. 40, pp. 13-29. Disponible a http://www.raco.cat/index.php/EducacioSocial/article/ view/165601/241189
  • VAN MANEN, M. (1998). El tacto en la enseñanza. El significado de la sensibilidad pedagógica. Barcelona: Paidós Educador.
  • VAN MANEN, M. (2004). El tono en la enseñanza. El lenguaje de la pedagogía. Barcelona: Paidós.
  • VILAR, J. (2013). Cuestiones éticas en la educación social. Del compromiso político a la responsabilidad en la práctica profesional. Barcelona: editorial UOC.
  • VILAR, J.; RIBERAS, G.; ROSA, G. (2014). «El compromiso de la universidad frente a un mundo incierto y complejo. Propuestas para la formación de profesionales reflexivos». En: Revista Lugares d’Educaçao [RLE], v. 4, n. 9, 132-149. Disponible a http://www.ies. ufpb.br/ojs/index.php/rle/article/view/18906/18906-37269
  • VILAR, J.; RIBERAS, G. (2017a). Tipos de conflicto ético y formas de gestionarlos en la educación social y el trabajo social. Retos en las políticas de formación. Archivos Analíticos de Políticas Educativas, v. 25, n. 52. Disponible a http://epaa.asu.edu/ojs/article/view/2651>. doi:http://dx.doi. org/10.14507/epaa.25.2651.
  • VILAR, J.; RIBERAS, G. (2017b en premsa). «La formación ética de los profesionales sociales en la promoción de los Derechos Humanos». En: Caride, J.A.; Vila, Eduardo S. Víctor M.; Martín, V. (coords.) Del derecho a la educación a la educación como derecho: reflexiones y propuestas. Granada: Grupo Editorial Universitario (GEU).